fbpx

Legislatie IGI

Permisul de munca

Activitatea profesionala a cetatenilor straini pe teritoriul national poate fi desfasurata numai in temeiul unui aviz de angajare sau autorizatii de munca.

Potrivit reglementarilor Uniunii Europene, orice cetatean comunitar sau cetatean SEE beneficiaza de aceleasi drepturi in munca, aplicabile cetatenilor romani, prin urmare acestia nu au nevoie de autorizatie de munca. In cazul strainilor, membri ai statelor terte, munca in Romania poate fi prestata doar prin obtinerea autorizatiei de munca, ulterior fiind necesara si obtinerea unei vize de lunga sedere pentru munca si a unui permis de sedere.

Tipuri de autorizatii

Exista mai multe tipuri de autorizatii care pot fi acordate cetatenilor straini: pentru lucratorii permanenti, pentru lucratorii sezonieri, pentru lucratorii stagiari, pentru sportivi, pentru lucratorii transfrontalieri, autorizatie de munca nominala. In functie de incadrare, dreptul de sedere temporara in scop de munca poate fi prelungit cu o anumita perioada de timp.

Ca regula generala, acesta poate fi prelungit cu o perioada egala cu cea a valabilitatii contractului de munca, dar nu mai mult de 1 an. In cazul lucratorilor inalt calificati, acestia isi pot prelugi dreptul de sedere temporara in scop de munca cu o perioada egala cu valabilitatea contractului de munca, plus 3 luni, dar nu mai mult de 2 ani.

Proceduri interne

Din momentul solicitarii autorizatiei de munca, Inspectoratul General pentru Imigrari (IGI) are un termen de 30 de zile pentru solutionarea cererii. Dupa caz, termenul poate fi prelungit cu maximum 15 zile, pentru verificari suplimentare. In urma obtinerii autorizatiei de munca, cetateanul strain trebuie sa solicite viza de lunga sedere pentru munca misiunilor diplomatice si oficiilor consulare ale Romaniei.

 

Pentru strainii care isi desfasoara munca in baza autorizatiei de munca, nu mai este necesar avizul IGI, obligatorie fiind doar aprobarea Centrului National de Vize pentru viza de lunga sedere pentru angajare. In termen de 60 de zile de la obtinerea autorizatiei de munca, trebuie facuta solicitarea pentru obtinerea vizei de lunga sedere pentru munca. In caz contrar, valabilitatea autorizatiei va expira.

Mai multe detalii despre obtinerea vizei de lunga durata pentru cetatenii statelor terte pot fi consultate in sectiunea Conditii de intrare a site-ului nostru sau pe site-ul oficial al Ministerului Afacerilor Externe, sectiunea Vize de lunga durata.

Dreptul de sedere acordat odata cu viza de lunga sedere poate fi prelungit prin depunerea unei cereri insotite de o serie de documente la Inspectoratul General pentru Imigrari. Solicitarea se face cu cel putin 30 de zile inainte de expirarea dreptului de sedere anterior. Odata cu acesta se poate prelungi si autorizatia de munca, insa doar in cazul in care locul de munca a fost pastrat.

Mai multe informatii despre procedurile interne pentru obtinerea vizei de lunga durata pentru munca si pentru permisul de sedere gasiti pe site-ul oficial al Inspectoratului General pentru Imigrari, sectiunea Sederea in Romania pentru munca.

Acest site web folosește cookie-uri și vă solicită datele personale pentru a vă îmbunătăți experiența de navigare. Prin continuarea utilizarii lui va dati consintamantul conform GDPR privind prelucrarea datelor.
Call Now Button